Hvis du vet at du er havnet på listen over dårlige betalere er det en indikasjon på at du må begynne å tenke på situasjonen din og gjøre noen endringer i økonomien din. Sannheten er at du har blitt registrert, fordi du ikke har overholdt betalingsfristen for regninger og lån. Selv om mange kanskje tenker, at løsningen kan være å ta opp nye lån for å få betalt ut lånet eller ignorere regningene, fordi man ikke vet hva man skal gjøre, så er dette veldig dumt å gjøre i denne situasjonen.

Den positive siden av å havne på listen over dårlige betalere

Men selv om det nokk ikke er særlig oppløftende å bli registrert, så kan det være noen positive sider av saken. Å bli registrert kan være den hjelpende hånden, som du trenger for å få avbetalt gjelden din. Adgangen til penger gjennom raske forbruks og kvikklån, kan være en fristelse for mange, men et lån kan ofte føre til flere og det kan plutselig bli et stort virvar, og et mareritt komme seg ut av igjen. Hvis du blir registrert på listen over dårlige betalere, blir du blacklistet, og du har derfor ingen mulighet for å låne penger hos profesjonelle kreditorer. På denne måten kan du sikre deg og ikke låne penger, selv om du blir fristet til det. Registreringen blir derfor en slags garanti for virksomhetene og deg selv for, at du ikke tar opp flere lån og at du øker gjelden din, som du ikke klarer å betale tilbake.

Konsekvenser ved en registrering

Selv om en registrering kan ses som en positiv ting, da det stopper deg fra å ta opp flere lån, som øker gjelden din, så er det ikke alltid så hyggelig å bli registrert. Det følger naturlig noen stramme regler, som ikke gjør livet ditt lettere, men som hjelper deg på lengre sikt, selv om det kan være vanskelig å se når du står i sitasjonen.

Først og fremst betyr registreringen at du ikke kan låne penger lengre. Hvis du skulle finne en kreditor, som selv om du er registrert lover deg alt det beste, så skal du for guds skyld ikke ta imot tilbudet! Disse kreditorene, setter din situasjon enda mer på spill og du kan ende med å skulle betale skyhøye renter og enda høyere enn ved andre lån. Og det har du jo slett ikke lyst til, når situasjonen din i forveien er ganske tilspisset.

Andre konsekvenser ved registreringen kan være at du ikke kan få et mobilabonnement, lease bil, få et kredittkort eller få andre kundekort.

Få gjelden under kontroll

Nå når du er registrert, er det bare en ting å gjøre, og det er å få kontroll over gjelden din igjen! Det finnes heldigvis mange måter, som du kan få gjelden din under kontroll igjen på. Men igjen så spørs det, hvilken person du er og om du klarer å jobbe mye i en periode uten å bruke penger. Hvis du setter deg ned og får et overblikk over alt du skylder, og setter av et rimelig budsjett, som du vet med garanti at du klarer å holde, kan du kanskje bli overrasket over, hvor raskt du kan komme deg ut av gjelden. Kanskje alt det du synes virket veldig uoverskuelig blir et glansbilde, som du kan klare å motivere deg selv med, til å overholde. Det er viktig at budsjettet er holdbart på lengre sikt, altså i hele den perioden, hvor du planlegger å betale ned gjelden din. Les også om refinansiering av gjeld her.